Τα λουλούδια της Μεγάλης Εβδομάδας

Posted by superadmin 04/04/2018 0 Comment(s) ΓΙΟΡΤΕΣ,

           Στον Χριστιανισμό τα λουλούδια κατέχουν μια εξέχουσα θέση και συνδέονται με διάφορες γιορτές και μυστήρια της θρησκείας μας. Έτσι δεν θα μπορούσαν να λείπουν από το Άγιο Πάσχα, τη μεγαλύτερη γιορτή της Ορθοδοξίας .Η Ανάσταση του Χριστού, συμβολίζει εκτός των άλλων και την αναγέννηση της φύσης την άνοιξη.

 

             Όταν ο Ιούδας πρόδωσε τον Χριστό και συνειδητοποίησε το μεγάλο αμάρτημα που διέπραξε λέγεται πως κρεμάστηκε σε ένα δέντρο το οποίο ονομάζεται Κουτσουπιά (Cercis siliquastrum). Πολλοί στις μέρες μας, για αυτόν ακριβώς τον λόγο, την λένε και «δέντρο του Ιούδα». 

 

            Πριν αλλά και κατά τη διάρκεια της Σταύρωσης του Χριστού, οι Ρωμαίοι στρατιώτες Του φόρεσαν ένα ακάνθινο στεφάνι που λέγετε πως προερχόταν από το φυτό παλιούρι (Paliurus spina).

 

            Τη Μεγάλη Πέμπτη το βράδυ γίνεται ο στολισμός του Επιταφίου. Το έθιμο επιτάσσει να τον στολίζουν οι ενορίτες κάθε εκκλησίας με πολλά λουλούδια, όσο το δυνατόν πιο αρωματικά. Παλαιότερο τον στόλιζαν όλο το βράδυ νεαρές γυναίκες, με αγριολούλουδα και άνθη που είχαν συγκεντρώσει από τις αυλές των σπιτιών τους. Σήμερα στα χωριά και τις μικρές ενορίες το έθιμο αυτό συνεχίζεται. Στις μεγάλες πόλεις πλέον τον στολισμό τον αναλαμβάνουν επαγγελματίες ανθοδέτες με  πολύ εντυπωσιακά αποτελέσματα.

 

         Σχεδόν από κανένα επιτάφιο δεν λείπουν οι βιολέτες λόγο του εξαιρετικού αρώματος τους που είναι άρρηκτα συνδεδεμένο με το συγκριμένο έθιμο, είτε σε γιρλάντες (περασμένα τα άνθη σε κλωστή), είτε σκορπισμένες πάνω στη  επιφάνεια του επιταφίου.  Τα λουλούδια που χρησιμοποιούνται για τον στολισμό του είναι το γαρύφαλο, η βιολέτα, οι μαργαρίτες, τα τριαντάφυλλα, οι πασχαλιές, η γυψοφίλη  και  σε συνθέσεις η ορχιδέα,  η γλαδιόλα, η ίριδα, το ανθούριο, το λίλιουμ, η φτέρη.

 

           Η Πασσιφλώρα ή Ρολογιά, όπως είναι γνωστή στην χώρα μας, είναι ένα φυτό το οποίο λέγετε πως το βρήκαν ιεραπόστολοι και το ονόμασαν Passionflower δηλαδή λουλούδι των Παθών. Το χρώμα του είναι άσπρο και μπλε λέγεται πως συμβολίζει την αγνότητα του ουρανού και τα λευκά του πέταλα συμβολίζουν τους αποστόλους εκτός φυσικά από τον Ιούδα. Η μωβ κορόνα που εμφανίζεται στο εσωτερικό του άνθους συμβολίζει το αγκάθινο στεφάνι, οι πέντε στήμονες του φυτού τις πληγές του Ιησού και τα τρία καφέ στίγματα συμβολίζουν τα καρφιά της σταύρωσής Του.

 

          Τέλος, η γνωστή μας Πασχαλιά ή Σύριγγα , η οποία λέγεται πως η Παναγία καταβεβλημένη καθώς από την είδηση της Σταύρωσης του Υιού της, ξάπλωσε κάτω από ένα δέντρο που δεν άνθιζε ποτέ! Αυτό για να την σκεπάσει, τίναξε τα φύλλα του επάνω της και όταν Αυτή ξύπνησε και το είδε, το ευλόγησε και άνθησε για πρώτη φορά και έτσι πήρε το όνομα Πασχαλιά και ανθίζει την περίοδο του Πάσχα.Τέλος, η γνωστή μας Πασχαλιά ή Σύριγγα , η οποία λέγεται πως η Παναγία καταβεβλημένη καθώς από την είδηση της Σταύρωσης του Υιού της, ξάπλωσε κάτω από ένα δέντρο που δεν άνθιζε ποτέ! Αυτό για να την σκεπάσει, τίναξε τα φύλλα του επάνω της και όταν Αυτή ξύπνησε και το είδε, το ευλόγησε και άνθησε για πρώτη φορά, έτσι πήρε το όνομα Πασχαλιά και ανθίζει την περίοδο του Πάσχα.

 

 

 

Leave a Comment